-1

10 koraka koji će vašu praksu pretvoriti u posao

15.01.2017.

Bilo da ste na pragu završavanja fakulteta, ili da vam je ostalo još nekoliko ispita, odlazak na praksu je jedan od najpametnijih poteza koje možete da napravite dok ste još na fakultetu. Ako to uradite na pravi način (i u pravo vreme), praksa vas može odvesti do stalnog zaposlenja.

Ako se nadate da ćete se zaposliti u kompaniji u kojoj ste dobili praksu, onda to posmatrajte na sledeći način, kao da je to neki produženi intervju za posao – šansu da dokažete da ste spremni za to, da možete i želite da se suočite sa svime sa čime se susretnete. Ovih 10 koraka mogu vam pomoći da praksu pretvorite u stalan posao.

  1. Nauči nepisana pravila u kancelariji. Mnoge kompanije imaju nepisana pravila o tome kako se ponašati, ili kako se obući. Na primer, nekim kompanijama je ok da se na posao dolazi i malo kasnije nego što je to uobičajeno, sve dok oni završavaju posao, dok druge kompanije nisu tako fleksibilne sa time. Obratite nažnju na to kako se menadžer i ostali zaposleni oblače, ponašaju i kakva im je komunikacija u kancelariji da biste stekli utisak kakva je korporativna kultura. Ne samo da će vam to pomoći da se lakše uklopite u okruženje, nego će vam pomoći I da uvidite da li je ta kompanija ono što vama odgovara na duže staze.
  2. Budite pravi profesionalac. To znači da se oblačite kako treba (žao nam je, ali trenerka i japanke nisu business casual), dolazite na vreme i ostanete nekada duže ako je to potrebno, da se držite dalje od društvenih mreža, (osim ako to nije deo vašeg posla), i kada ih i koristite, da ih koristite odgovorno. Ako vi shvatite posao ozbiljno, vrlo je verovatno da će i poslodavac shvatiti vas ozbiljno, i da ćete biti shvaćeni kao potencijalni budući zaposleni.
  3. Stanite iza svojih grešaka. Čak i najbolji zaposleni prave greške u radu, tako da kao neko ko je potpuno nov u kancelariji, vrlo je verovatno da ćete i sami napraviti neke propuste. Ono što razdvaja dobre od loših zaposlenih, nisu same greške, već kako se postavljaju u odnosu na njih. Ako ste već napravili grešku, stanite iza nje, i pokažite poslodavcu da šta ste iz nje naučili.
  4. Iskoristite vreme kada nemate nikakve obaveze. Dosta puta se desi da prakse nisu formalno organizovane sve vreme – što znači da će doći dani kada i nemate puno posla. Umesto da trošite svoje vreme na Facebooku, budite korisni. Pitajte da li postoji išta sa čime možete da pomognete. Još bolje, predložite neki svoj projekat. Vaš menadžer će primetiti, ceniti i setiti se načina na koji ste preuzeli inicijativu i pokazali entuzijazam vezano za posao.
  5. Manje obećavajte, a više doprinesite. Uvek uradite više za bilo koji zadatak koji vam je zadat. Uradite dodatno istraživanje, proverite sve dva puta, i ako prezentujete nešto, pokažite više od svog mišljenja. Ako nešto iskrsne, razmislite prvo sami kako to možete rešiti pre nego što odete kod svog poslodavaca. Samo pazite da ne preuzmete na sebe toliko posla, da trpi kvalitet i da onda nemate vremena da to i završite.
  6. Upoznajte svoje kolege. Od toga da ih pitate da idete sa njima na ručak, do toga da volontirate na nekom kompanijskom događaju, iskoristite svaku priliku da upoznate bolje svoje kolege. Dok izlazite iz svoje konforne zone, stvorićete oko sebe i mrežu ljudi koji mogu da vam pomognu kada vam to zatreba, i dok traje praksa a i nakon nje.
  7. Budite direktni u tome što želite. Pre nego što vam se završi praksa, pitajte menadžera da li postoji opcija da budete zaposleni ako se otvore neka slobodna mesta. Čak i da nemaju potrebu za zapošljavanjem u tom momentu, nikada ne znate šta će se otvoriti kao opcija kasnije. Kada se to desi, vaš menadžer će verovatno prvo kontaktirati vas, znajući da ste već zainteresovani za posao.
  8. Tražite feedback. Ako već nemate određeno, pitajte vašeg nadređenog da vam kaže šta ste uradili dobro, a koje su oblasti u kojima možete da napredujete. To će mu takođe pokazati da želite da napredujete i razvijate svoje veštine.
  9. Recite “Hvala”. Kada se vasa praksa završi, napišite negde svom menadžeru jedno hvala, kao i svima sa kojima ste sarađivali. Zahvalite im se za svo iskustvo koje ste tu stekli, i na vremenu koje su sa vama proveli. Sama misao, i trud da vam pomognu, ako im ostavite napisanu poruku, neće ostati neprimećen.
  10. Ostanite u kontaktu. Ne dozvolite da se veze sa tim ljudima prekinu kada se prekine vasa praksa. Povežite se sa svojim menadžerom – kao i sa ostalima sa kojima ste sarađivali u kompaniji – preko Linkdina. Ne samo da ćete osigurati da tim ljudima ostanete u pameti kada se pojavi nešto što odgovara vašim veštinama, već vam mogu biti mentori ako tražite nešto novo, i mogu vam pomoći.


Priredila: Ivona Jovanović

Preuzeto sa: careerbuilder