0

Obavljanje prakse nije samo formalnost

01.03.2017.

Tijana Mladenović, Freelance Web Designer

Završila sam Geografski fakultet, smer turizmologiju. Godinama sam želela da se time bavim i ne kajem se što sam to završila, ali opet puno je stvari koje mi fakultet nije pružio. U toku svog studiranja nisam dobila puno praktičnog iskustva zbog čega je bilo neophodno da se sama potrudim i obezbedim ga. Za mene obavljanje stručne prakse nije samo formalnost tj. razlog za dobijanje potvrde ili  reference u biografiji, već je nešto više od toga. To je način da steknete znanja i veštine koje će vam pružiti sigurnost u budućem radu. Iskustvo stečeno na praksi doprinosi da što bolje obavljate posao za koji se školujete, da se izdignete iznad konkurencije i da na neki način osigurate sebi put pri zapošljavanju. Ovo je bilo nešto što sam do tada samo slušala, ali nisam mogla da tvrdim dok se i sama nisam uverila u isto. Imala sam tu sreću da oko sebe imam ljude na čijem sam primeru videla šta sve neko može da nauči kada se i sam angažuje, i koliko je praktično znanje važno. Vrlo brzo sam donela tu odluku, i do danas se nikada nisam pokajala zbog toga. Prijavila sam se za jedan program prakse. 

Počela sam kao praktikant u odeljenju marketinga u jednoj turističkoj agenciji. Počelo je sa nekim osnovnim zadacima, kao što su održavanje društvenih mreža i obavljanje nekih osnovnih marketinških aktivnosti kao što je distribucija magazina, brendiranje, priprema raznog promo materijala... Zahvaljujući aktivnostima u koje sam bila uključena, stekla sam uvid u to šta čini jedan brend, šta je bitno ispratiti kod brenda u zavisnosti od različitih kriterijuma. Naučila sam na koji način je potrebno komunicirati, kako da se ostane dosledan strategiji, a da se aktivnosti međusobno ne podudaraju, kako bi celokupni rezultat bio što bolji. I za mesec dana sam sa pozicije praktikanta prešla na poziciju asistenta direktora marketinga. Imala sam priliku da radim sa iskusnim menadžerima iz oblasti marketinga i steknem jako veliko iskustvo, a nakom prakse sam se i zaposlila u istoj agenciji.

Iako se danas ne bavim direktno marketingom, smatram da mi stečeno iskustvo iz te oblasti pomaže u sferi u kojoj sam trenutno, a to je web dizajn. Shvatite kako ljudi razmišljaju, šta žele da vide i čuju kada je njihov proizvod u pitanju. Web dizajn i jeste zapravo neka vrsta marketinga koja je danas i najzastupljenija.

Zahvalna sam što mi se pružila prilika da naučim nešto novo i da teroiju koju sam stekla na fakultetu posle dužeg vremena primenim i u praksi. Što sam uspela da unapredim svoje znanje i veštine i danas ih primenjujem na različite oblasti. Mogu slobodno reći da sve to što naučite u knjigama ne možete da shvatite dok ne doživite i primenite u realnim situacijama. Sada sam ja ta osoba koja to govori drugim ljudima, i volela bih kada bi moj primer podstakao barem jednu osobu da se odvaži i krenem putem prakse, jer ima toliko benefita koje praksa donosi, da nekada pomislim što i ranije nisam išla na istu. A u poslovnom svetu danas, praksa je ono što je često važnije i od same diplome.