3

Kako je desetogodišnja devojčica dobila praksu u prestižnoj kompaniji

27.07.2016.

Eva​, devojčica koja ima samo 10 godina, je izrazila želju da se prijavi na letnji program stipendija u Francuskoj sa ciljem da građane Pariza učini srećnijim. Summer Innovation Fellowship je program koji za cilj ima da napravi neku inovaciju koja doprinosi gradu tako što će ga učiniti naprednijim, boljim i uspešnijim. Kompjuterski stručnjaci, dizajneri, inženjeri iz celog sveta se prijavljuju za ovaj program, ali Eva je uspela.

Ulice Pariza su tužne. Želim da napravim robota koji će ih učiniti srećnim ponovo. Već sam počela da učim da kodiram na Thymio robotima, ali nailazim na poteškoće kada treba da učinim da sve funkioniše. Želim da se pridružim vašem programu kako bi mi vaši mentori pomogli.

Imati samo deset godina, primetiti stvari koje se dešavaju u tvom okruženju i što je najvažnije, reagovati, zatražiti pomoć i učiniti nešto povodom toga, je nešto što se ne viđa često. Nije ni čudo da je ovom rečenicom Eva osvojila srce mnogih koji učestvuju u programu, pa i Kat Borlongan, osnivač kompanije Five by Five (generalni sponzor programa), koja joj je odgovorila preko Facebook profila:

Pišem ti lično zato što me je tvoja aplikacija inspirisala. Nigde na sajtu ne piše da je program otvoren za desetogodišnjake, ali kao što si verovatno i primetila ­ nigde ne piše ni da nije. Otvoreno si nam rekla da imaš poteškoća kako da napraviš robota da radi i zatražila si pomoć. To je bilo jako hrabro priznati, i ubedilo nas je da izaberemo tvoj projekat. Dobrodošla u program!

Evin krajnji cilj jeste da robot radi na principu pokretne mašine sa kredom i da, kako neko njime upravlja, on kredom to ispisuje po trotoaru. Na taj način će svako dobiti priliku da ulice Pariza i ljude učini srećnim na svojstven način.

U skladu sa tim, Kat je uputila pismo robotskoj kompaniji Thymio, čije je elemente Eva i koristila kada je pravila svog robota. Predsednik kompanije se ponudio da joj on bude mentor i osoba koja će joj lično obezbediti najbolje robote i stručnjake.

Želja da naučimo nešto u cilju prevazilaženja trenutnih ograničenja jeste srce i duša inovacije. Nadamo se da će ovaj postupak i tebe ohrabriti da iznova i iznova tražiš načine da učiš i rasteš.